Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), tepesi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Bu sporda akarsular zorluk derecesine göre altı dereceye ayrılır.. 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları nitelendirir. Takımlar Akarsu yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır.
Derece 1: Çok basit akıntıya sahiptir. Küçük kolay geçişler için uygundur.
Derece 2: Akıntı azdır; düzenli bir akışa sahiptir. Küçük kayalar ve dalgalar vardır, ancak hiçbir tehlikesi olmayan, basit geçişler için elverişlidir.
Derece 3: Orta zorluktadır. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlıdır.
Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler vardır. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güçtür. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıftır.
Derece 5: Aşırı zor, yüksek debi ve akıntı, tehlikeli kayalar, dik yamaçlar, arka arkaya gelen düşüşler, ilerlemede sınırlı geçişler vardır. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkurdur.
Derece 6: Nehrin metrelerce yukarıdan dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıftır.
Trekkingler genellikle Karadeniz turları programı içerisinde, meşhur yaylalar üzerinde yapılmaktadır. Rakımı yüksek bu yerlerde bulutlara yaklaşmış olarak tabiat harikası bu yerleri gezerek görmenin yanı sıra vücudumuza da iyi gelecek egzersizler yapıp aynı zamanda bol bol oksijen depolanır.
Özel olarak düzenlenen Karadeniz trekking turları ise konuklara Ayder Yaylası, Fırtına Vadisi, Zil Kale, Ortan Köyü, Konaklar Mahallesi, Dilberdüzü, Deniz Gölü, Kaçkar Dağı Zirvesi, Karadeniz Gölü, Naletleme Geçidi, Çaymakçur Yaylası gibi güzellikleri gözlemleme imkanı sunar. Kalabalık gruplar halinde belirlenen mevkiden yürüyüşe başlanır ve gün boyu yürümeye devam edilir. Belirli alanlarda mola verilir ve kamp kurulur.
Takım ruhunu, birlikte hareket etmeyi, paylaşmayı ve arkadaşlığı pekiştiren bu aktivite ile Kuzey’in dillere destan coğrafyası keşfedilir. Karadeniz’de trekking parkurları:
Kaçkarlar, Kavron Yaylası ve Göller,
Ayder yaylası (Trabzon)
Altınparmak, Koç Düzü, Didingola (Rize)
Sümela Yolu (Trabzon)
Ambarlı yaylası ( Rize)
Çat Vadisi-Verçenik Yaylası ve Kapalı Göller
Hemşin (Rize)
Gito Yaylası, Elevit Yaylası, Trovit Yaylası, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi
YüksIek bir noktadan, alçak bir noktaya bağlanan çelik halat yardımıyla ve kişinin kendi ağırlığıyla gerçekleştirdiği kayma aktivitesine denir. Tekerlekli bir makara çelik halata bağlanarak hızlanma sağlanır. Eğlencinin doruklarına ulaşmaya hazır olun!
Fırtına deresinin bütün kollarında doğal alabalık bulunmaktadır. Yaz sezonunda izne tabi olarak sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
550 C sıcaklıktaki renksiz, kokusuz, berrak suyu, romatizmal ve eklem ağrıları gibi hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilen Ayder Kaplıcası Turizm İşletme Belgelidir. 25 kişilik iki havuz, 8 özel oda, sıra banyoları ve apart odalarıyla yıl boyunca hizmet vermektedir. Tesisin toplam kapasitesi 300 kişidir.